Απαντήσεις για την επέκταση του Heathrow – τι θα συμβεί;

23b1c2d400000578-2858732-image-2_1417605625032

Έξι χρόνια μετά την ανατροπή των σχεδίων για την κατασκευή ενός τρίτου διαδρόμου στο Heathrow, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια ανανεωμένη επέκταση του κύριου αεροδρομίου του Λονδίνου, αντί να επιλέξει ένα άλλο σχέδιο στο Gatwick.

 

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Είναι πιθανό να περάσουν άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις τοπικές επιπτώσεις της απόφασής της το νέο έτος, πριν από τη δημοσίευση της εθνικής δήλωσης πολιτικής για τις αερομεταφορές. Αυτή πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβουλευτική ψηφοφορία, είτε στα τέλη του 2017 ή το 2018.

 

Υπάρχουν εμπόδια;
Το Heathrow λέει ότι το χρονοδιάγραμμα λαμβάνει υπόψη τις αναπόφευκτες αιτήσεις για δικαστική επανεξέταση. Τέσσερις τοπικές αρχές, αλλά και η Greenpeace, έχουν επιβεβαιώσει ότι θα κινηθούν νομικά. Ομάδες δράσης κατοίκων και οι περιβαλλοντικοί δικηγόροι Client Earth θα αμφισβητήσουν επίσης τη διαδικασία. Το Gatwick έχει πει ότι προσδοκά την ανάκληση της απόφασης για το Heathrow.

 

Ποια η συντομότερη ημερομηνία του χτισίματος του αεροδιαδρόμου;
Θα μπορούσε να γίνει από το 2025, όπως υπολογίζει το Heathrow. Οι Υπουργοί προηγουμένως ήταν πιο προσεκτικοί στο χρονοδιάγραμμά τους, μιλώντας για το 2029, αλλά είναι κατανοητό ότι είναι πρόθυμοι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μετά το Brexit. Το Heathrow υπόσχεται να βρει τρόπους για να προστεθούν 25.000 επιπλέον πτήσεις ετησίως πριν η νέα υποδομή ολοκληρωθεί εάν οι σχεδιαστές δώσουν το έναυσμα.

 

Ποια οφέλη θα φέρει ο τρίτος διάδρομος;
Σύμφωνα με την Airports Commission, η οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να ανέλθει στις £ 151 δις. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια πιο μετριοπαθή πρόβλεψη για 61 δις £. Και οι δύο σκέφτονται ότι έως 77.000 επιπλέον τοπικές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα 14 χρόνια. Ο αριθμός των αεροπλάνων που απογειώνονται θα αυξηθεί κατά περίπου 50%, με 740.000 ετησίως. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα ναύλα θα αυξηθούν, αλλά η κυβέρνηση κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι ο νέος διάδρομος δεν θα κάνει τα αεροπορικά ταξίδια πιο ακριβά για τους επιβάτες.

 

Τι γίνεται με το θόρυβο και τη ρύπανση;
Καλή ερώτηση. To Heathrow λέει ότι ο θόρυβος από το αεροδρόμιο θα επηρεάσει λιγότερους ανθρώπους και βασίζει αυτή την αναφορά σε τεχνικούς όρους, καθώς και στην υπόσχεση για πιο αθόρυβα αεροσκάφη. Αλλά οι ντόπιοι δεν έχουν πειστεί ότι τα αεροπλάνα, όπως το A380, τους ενοχλεί πολύ λιγότερο – και σωρευτικά, εκατοντάδες χιλιάδες νέα αεροπλάνα θα προσθέσουν σίγουρα θόρυβο. Νέες κοινότητες -έως και 200.000 περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν κάτω από τροχιές πτήσης. Η ποιότητα του αέρα γύρω από το Heathrow, το οποίο έχει σπάσει τα νόμιμα όρια (ρύπανσης), μπορεί να μετριαστεί με τα σχέδια για τα congestion charges (χρεώσεις συμφόρησης) και τη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών, αλλά θα είναι δύσκολο να βελτιωθεί με δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες ετησίως να ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου.

via


Κανένα σχόλιο ακόμα.

Μπες στην Συζήτηση