Μετακινηθείτε με την κάρτα Oyster

Η κάρτα Oyster είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο, με εκατομμύρια διαδρομές καθημερινά. Η Oyster φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των δικτύων μεταφοράς. Δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές ή να πάτε σε εκδοτήριο εισιτηρίων. Έτσι, οι επιβάτες περνούν γρήγορα από τον έλεγχο εισιτηρίων χωρίς πρόβλημα με επικύρωση στην είσοδο και την έξοδο. Είναι ο φθηνότερος τρόπος να πληρώσετε για ένα απλό εισιτήριο σε λεωφορεία, τον Υπόγειο (Tube, το δικό μας Μετρό), τα τραμ, τα τρένα DLR(Docklands Light Railway), τον Υπέργειο Σιδηρόδρομο του Λονδίνου (London Overground) και τoν Εθνικό Σιδηρόδρομο (National Rail) στο Λονδίνο.

oysterΜπορείτε να αποκτήσετε μια κάρτα Oyster με μια προκαταβολή £5 και να αποθηκεύστε πιστωτικό υπόλοιπο αλά καρτ ή να προσθέσετε εισιτήρια περιορισμένης διάρκειας. Μην ξεχνάτε, η κάρτα Oyster δεν είναι μιας χρήσης! Ανατρέξτε εδώ  για να ανακαλύψετε το ποσό που μπορείτε να εξοικονομήσετε εάν χρησιμοποιείτε την κάρτα Oyster αντί για μετρητά για την πληρωμή απλών διαδρομών.Επιπλέον, εάν δηλώσετε την κάρτα Oyster σας, το πιστωτικό σας υπόλοιπο και τα αποθηκευμένα εισιτήρια ορισμένης διάρκειας προστατεύονται σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας. Αναζητήστε μία αίτηση δήλωσης κάρτας στους σταθμούς ή στα Σημεία Πώλησης Εισιτηρίων Oyster ή προστατέψτε και διαχειριστείτε την κάρτα σας μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση tfl.gov.uk/oyster. Παρέχονται εκπτώσεις για παιδιά, εφήβους, φοιτητές και ορισμένους ενήλικους. Οι τιμές για απλά εισιτήρια με κάρτα Oyster στις ώρες αιχμής ισχύουν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 0630 έως 0930 και από 1600 έως 1900 (εξαιρούνται οι αργίες). Όλες τις υπόλοιπες ώρες ισχύουν οι τιμές της Oyster για απλές διαδρομές σε ώρες μη αιχμής.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση tfl.gov.uk/tickets , ή καλέστε στο 0845 330 9876.

 

oyster-guide-leafletΠληρωμή των διαδρομών σας με την κάρτα Oyster αλά καρτ (Pay as you go)

Εάν θέλετε να έχετε την ευελιξία να πληρώνετε για τις διαδρομές σας όταν τις κάνετε, χρησιμοποιήστε την πληρωμή αλά καρτ της κάρτας Oyster. Η πληρωμή αλά καρτ σας επιτρέπει να μπορείτε να αποθηκεύετε ένα πιστωτικό υπόλοιπο στην κάρτα σας για να πληρώνετε απλά εισιτήρια αλά καρτ, που είναι φθηνότερο από το να πληρώνετε με μετρητά. Όπου αυτό δεν ισχύει, θα σας επιστρέφεται τη διαφορά. Το πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας σας Oyster δεν λήγει ποτέ. Παραμένει αποθηκευμένο στην κάρτα σας μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Μόλις εξαντληθεί, μπορείτε απλά να το αναπληρώσετε.

Ανώτατο ημερήσιο όριο τιμής με την κάρτα Oyster

Αυτό σάς επιτρέπει να μετακινείστε όσες φορές θέλετε μέσα σε μία ημέρα (από τις 0430 και πριν τις 0430 της επομένης) χωρίς να πληρώνετε παραπάνω από το κόστος μίας αντίστοιχης Ημερήσιας Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών (Day Travelcard)*. Το σύστημα υπολογίζει το όριο ανάλογα με το πότε και το πώς μετακινείστε. Προκειμένου να ισχύσει το σωστό ανώτατο ημερήσιο όριο τιμής, πρέπει να επικυρώσετε σωστά την κάρτα σας κατά την είσοδο και την έξοδό σας – για λεπτομέρειες διαβάστε παρακάτω την ενότητα «Σωστή χρήση της κάρτας Oyster».
*Δεν ισχύει για διαδρομές προς/από τους σταθμούς Grays, Purfleet, Ockendon ή Chafford Hundred

Αυτόματη επαναφόρτιση (Auto top-up)

Εάν χρησιμοποιείτε την κάρτα για πληρωμή αλά καρτ, μπορείτε να εξοικονομήσετε επιπλέον χρόνο ενεργοποιώντας την υπηρεσία Αυτόματης Επαναφόρτισης. Έτσι, δεν χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά για να ανανεώσετε το πιστωτικό σας υπόλοιπο. Με την Αυτόματη Επαναφόρτιση, η κάρτα σας θα αναπληρωθεί αυτόματα με £20 ή £40 (ανάλογα με το ποσό που θα επιλέξετε) κάθε φορά που το υπόλοιπο πέφτει κάτω από £8. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μείνετε ποτέ χωρίς πίστωση για πληρωμή αλά καρτ. Για να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία Αυτόματης Επαναφόρτισης επισκεφθείτε τη διεύθυνση tfl.gov.uk/oyster.

Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών και Πάσο Λεωφορείου & Τραμ ορισμένης διάρκειας

Προσθέστε και ανανεώστε προκαταβολικά τα εισιτήρια ορισμένης διάρκειας στην κάρτα Oyster σας. Οι Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών ορισμένης διάρκειας (Travelcard season tickets) (για 7 ημέρες ή περισσότερες) ισχύουν για τον Υπόγειο, τα τρένα DLR, τον Υπέργειο Σιδηρόδρομο και τον Εθνικό Σιδηρόδρομο μέσα στις ζώνες που καλύπτει το εισιτήριό σας και σε όλα τα λεωφορεία του Λονδίνου με αυτό το σήμα. Οι Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών που καλύπτουν τις Ζώνες 3, 4, 5 ή 6 ισχύουν και στο τραμ. Επίσης, έχετε έκπτωση 1/3 στα ναύλα των πλοίων Riverboat εάν έχετε Κάρτα Απεριόριστων Διαδρομών στην κάρτα σας Oyster. Τα Πάσο Λεωφορείου & Τραμ ορισμένης διάρκειας (για 7 ημέρες ή περισσότερες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα λεωφορεία και τραμ του Λονδίνου. Μην ξεχνάτε, εάν η κάρτα σας Oyster έχει Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών ορισμένης διάρκειας, είναι μόνο για δική σας χρήση και, συνεπώς, δεν μπορείτε να τη δανείσετε σε κάποιον άλλο.

Συνδυασμός Καρτών Απεριορίστων Διαδρομών ορισμένης διάρκειας και πληρωμής αλά καρτ

Αποθηκεύστε πίστωση αλά καρτ και την κάρτα απεριόριστων διαδρομών ορισμένης διάρκειας στην ίδια κάρτα. Αυτό σας επιτρέπει να ταξιδεύετε:
• Εκτός των ζωνών της κάρτας απεριόριστων διαδρομών
• Με άλλα μεταφορικά μέσα εάν έχετε Πάσο Λεωφορείου & Τραμ ορισμένης διάρκειας μόνο στην προσωπική σας κάρτα  Oyster

Πληρωμή αλά καρτ στα δρομολόγια των πλοίων

Χρησιμοποιήστε την πίστωση αλά καρτ για διαδρομέ στις υπηρεσίες πλοίων Thames Clipper. Θα έχετε έκπτωση 10% όταν χρησιμοποιείτε την πληρωμή αλά καρτ της Oyster. Επιδείξτε την κάρτα σας στο σημείο πώλησης εισιτηρίων πλοίων και θα σας εκδώσουν ένα έντυπο εισιτήριο. Ο ναύλος για τη διαδρομή σας θα αφαιρεθεί από την πίστωση αλά καρτ– αυτή η χρέωση δεν θα μετράει για το ημερήσιο όριο τιμής σας.

 

yellow-oysterΣωστή χρήση της κάρτας Oyster

Κίτρινος αναγνώστης καρτών

Για να βεβαιωθείτε ότι πληρώσατε τον σωστό ναύλο στον Υπόγειο, στα τρένα DLR, στον Υπέργειο Σιδηρόδρομο και στον Εθνικό Σιδηρόδρομο, πρέπει πάντα να περνάτε την κάρτα σας από την κίτρινη συσκευή σάρωσης στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής σας. Εάν δεν το κάνετε, θα πληρώσετε ως πρόστιμο τη μέγιστη τιμή ναύλου με την κάρτα Oyster. Στα λεωφορεία πρέπει να επικυρώσετε την κάρτα σας κατά την επιβίβαση ενώ στα τραμ θα πρέπει να την περάσετε από τον κίτρινο αναγνώστη στην πλατφόρμα πριν επιβιβαστείτε-και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να ξαναπεράσετε την κάρτα από τη συσκευή στο τέλος της διαδρομής σας.
Όταν περνάτε την κάρτα σας από την συσκευή σάρωσης, θα ανάψει ένα πράσινο φως και θα ακουστεί ένας ήχος μπιπ. Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα σας έχει επικυρωθεί σωστά. Εάν ανάψει κόκκινο φως και ακούσετε δύο μπιπ σημαίνει ότι η κάρτα σας δεν έγινε δεκτή. Δεν μπορείτε να επιβιβαστείτε έως ότου γίνει δεκτή η κάρτα σας ή πληρώσετε ξεχωριστά για τη διαδρομή σας, αλλιώς μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο ή να διωχθείτε ποινικά.

Επικύρωση της διαδρομής σας με την Oyster – ροζ αναγνώστης καρτών

Οι ροζ αναγνώστες καρτών βρίσκονται σε ορισμένους σταθμούς του Υπόγειου, του Υπέργειου Σιδηρόδρομου και του Εθνικού Σιδηρόδρομου, ώστε να μπορείτε να δηλώνετε τη διαδρομή σας και να διασφαλίζετε ότι έχετε πληρώσει το σωστό ναύλο. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε συσκευή επικύρωσης διαδρομής Oyster μόνο αν χρησιμοποιείτε την Oyster για πληρωμή αλά καρτ σε οποιοδήποτε τμήμα της διαδρομής και αλλάζετε τρένο σε έναν από τους σταθμούς που διαθέτουν ροζ αναγνώστη καρτών.

 

Πώς θα αποκτήσετε, θα επαναφορτίσετε και θα προστατεύσετε την κάρτα Oyster

Μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα Oyster ως εξής:

• Από τη διεύθυνση tfl.gov.uk/oyster
• Στα Σημεία Πώλησης Εισιτηρίων Oyster – βρείτε το πλησιέστερο στη διεύθυνση tfl.gov.uk/ticketstopfinder
• Στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων σε σταθμούς του Υπογείου
• Στα εκδοτήρια εισιτηρίων που βρίσκονται στους σταθμούς του Υπόγειου και του Υπέργειου Σιδηροδρόμου
• Στα Κέντρα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών του Λονδίνου
• Σε επιλεγμένα εκδοτήρια εισιτηρίων του Εθνικού Σιδηροδρόμου

Μπορείτε να προσθέσετε πιστωτικό υπόλοιπο στην κάρτα σας και να αγοράζετε ή να ανανεώνετε εισιτήρια ορισμένης διάρκειας:

• Στο διαδίκτυο στη διεύθυνση tfl.gov.uk/oyster (τα ετήσια Πάσο Λεωφορείου & Τραμ διατίθενται μόνο στο διαδίκτυο για πρώτη έκδοση). Παραλάβετε το πιστωτικό υπόλοιπό σας/την κάρτα απεριορίστων διαδρομών ορισμένης διάρκειας 24 ώρες μετά την αγορά μέσω διαδικτύου, επικυρώνοντας την κάρτα σας ως κομμάτι της διαδρομής σας στον καθορισμένο σταθμό
• Στα Σημεία Πώλησης Εισιτηρίων Oyster – βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς στη διεύθυνση tfl.gov.uk/ticketstopfinder
• Στα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Υπόγειου και του Υπέργειου Σιδηροδρόμου
• Στα Κέντρα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών του Λονδίνου
• Στα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων των τρένων DLR
• Στα περισσότερα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων σε μερικούς σταθμούς του Εθνικού Σιδηροδρόμου (μόνο για πληρωμή αλά καρτ και Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών 7 ημερών) και σε επιλεγμένα εκδοτήρια εισιτηρίων.

 

Δηλώστε και προστατέψτε την προσωπική σας κάρτα  Oyster

Όταν δηλώνετε την κάρτα σας, το πιστωτικό σας υπόλοιπο και τα αποθηκευμένα εισιτήρια ορισμένης διάρκειας προστατεύονται σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας. Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για τις τελευταίες αλλαγές στα δρομολόγια (όπως και για προγραμματισμένες διακοπές) που επηρεάζουν τις τακτικές διαδρομές σας καθώς και να μαθαίνετε πληροφορίες για νέες υπηρεσίες. Αν δεν έχετε ακόμη δηλώσει την κάρτα σας αναζητήστε μία αίτηση δήλωσης κάρτας και επιστρέψτε τη συμπληρωμένη φόρμα στο πλησιέστερο Σημείο Πώλησης Εισιτηρίων Oyster, στους σταθμούς του Υπόγειου ή του Υπέργειου Σιδηροδρόμου ή στο Κέντρο Ταξιδιωτικών Πληροφοριών του Λονδίνου. Εναλλακτικά μπορείτε να προστατεύσετε την κάρτα Oyster μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση tfl.gov.uk/oyster.


Υπάρχουν 2 σχόλια. Πρόσθεσε το δικό σου!

  1. 7 Φεβρουαρίου 2016 | Μαρία ΛουίζαΟ/Η λέει: Απάντηση
    Δεν υπαρχει κατι σαν αντιστοιχη μηνιαια καρτα που την πληρωνεις καυε μηνα κ εχεις απεριοριστο οριο διαδρομων?
    • 23 Μαρτίου 2016 | ΑντωνηςΟ/Η λέει: Απάντηση
      Υπαρχει ναι.βεβαια οι τιμες στη μηνιαια καρτα αλλαζουν αναλογα με τη ζωνη.οταν εμενα στη ζωνη 3 για απεριοριστη χρηση ολων των μεσων για ενα μηνα πληρωνα περιπου 160 λιρες δλδ καμια 200 ευρω.Για αρχη καλο ειναι να χρησιμοποιεις τα λεωφορεια καθως ειναι ολα 24ωρα λερνανε αρκετα συχνα δλδ μετα τα μεσανυχτα καθε 20 λεπτα και πας παντου.θα σε βοηθησει πολυ να μαθεις την πολη και θα σου βγει πολυ πολυ φθηνοτερα.Ειναι λιγακι πιο χρονοβορο βεβαια αλλα πρεπει να περασεις απο ολα τα σταδια

Μπες στην Συζήτηση